Што и да е проблемот, биди дел од решението! Нов СОЛВЕО предизвик за студенти.

Солвео има нов натпревар за сите вас талентирани студенти или како ние што сакаме да речеме – студенти визионери!

“Can you drop the (data) base?” е името на новиот предизвик кој има цел да ја произведе новата македонска стартап платформа преку која стартапите ќе имаат пристап до инвеститори и можност за инвестиција.

Темата на предизвикот е определена во соработка со SEEU Tech Park и StartUp Macedonia, кои заедно со Солвео ги инволвираат сите засегнати страни, студентите, стартапите и професионалците, во рамките на овој натпревар.

Ова не е само уште еден натпревар, ова е искуство кое реално ви ја дава работата во ваши раце, а притоа ви овозможува забава и дружење. Значи, повикот за апликации е отворен до 18ти Април, ви претстојат 8 работилници и дружба со еден куп насмеани лица.

Што добивате ако учествувате?
Искуство при работа на реален проект, вмрежување се со професионалци, стартапи, инвеститори, сертификат и можност за истакнување пред потенцијални работодавачи.
Еј да и за победничкиот тим следува награда од 500евра.. Уште чекаш? Go for it!

5 причини зошто да учествуваш на Солвео натпревар

Со веќе 3 успешни натпревари, интернационални клиенти, и повеќе од 60 задоволни учесници, официјално го отворивме и 4тот повик. Целта на овој натпревар е да и се помогне на локална компанија да се пробие на странските пазари. Иако има барем 58, ние ги одбравме 5те главни причини зошто да се пријавиш и да учествуваш на следниот Солвео натпревар, секако со исклучок на очигледните како сертификат и награда за победничкиот тим.


Стекни искуство

Сите сме ги виделе оние фруструрачки огласи за работа: ‘Отворено место за пракса или јуниор позиција- потребни квалификации: мин 3 годишно работно искуство’. Но верувајте дека и самите компании се соочуваат со голем проблем при наоѓање на идеалниот кандидат за позицијата. Со учество на Солвео натпревар добиваш можност да стекнеш искуство и да го пополниш твоето CV. Верувај, нема да остане незабележано.
 

Запознај многу нови луѓе

Претседателот на Њујоршката берза пред неполна година изјави: ‘Го должам целиот мој успех на вмрежувањето’. Можеби звучи клише, но вмрежувањето и запознавањето на нови луѓе ќе ви отвори многу нови врати. Секое ново познанство е нов пријател, нова можност за успех, нов канал кон можности кои досега сте ги немале. 
 

Твојата идеја во пракса

Целта на натпреварите е да се принајдат идеални решенија кои компаниите ќе можат веднаш да ги имплементираат и да очекуваат резултати. Замисли дека ти можеш да бидеш оној кој ќе допринесе кон успехот на една компанија и ќе можеш да кажеш: ‘Еј, јас го направив ова!’
 


Работи на реален предизвик

Изјавата на еден од нашите амбасадори, Мартин беше: ‘Солвео ти овозможува да работиш на реален постоечки проблем. Што друго ти треба за да научиш?’ И сосема е во право. Учество на Солвео натпревар значи работење на реален проект со компанија и пронаоѓање на идеалното решение. Што би можело да те подготви за ‘реалниот свет’ после факултет од тоа?
 

Истакни го својот талент

Годишно во Македонија дипломираат околу 8.500 студенти. Ако не сите од нив, барем 80% се во потрага по работа…а како ти да се истакнеш пред сите нив? Ова е супер можност твоите вештини, знаење и амбиции да излезат на виделина. И секако, од тебе зависи колку ќе се докажеш. Подготвен си за предизвик?

The Potential of Students – Students Promoting Innovation in Business Companies

Our current business environment is saturated with competition. While business experts develop multiple strategies to combat this competition, innovation remains one of the strongest tools to stay ahead.

The competition becomes tougher given that the world has become a global village. New businesses and innovative ideas are erupting from all over the world. This makes the need for new ideas even stronger.

Talking about new ideas, most of the current business market is focused on millennials. Most of the students that are searching for jobs and companies consider as potential employees belong the same generation. The benefit lies in their raw talent. A huge percentage of this generation is dependent on technology but can use for development purposes as well. Therefore, business organizations can tap into this talent to promote more innovation in their strategies to compete.

Innovation and Students

Nowadays, innovation is not just a concept anymore. It is actually taught at educational institutions. If not, it is at least discussed in terms of the subjects that are taught. Innovation is a big thing in business schools.

Therefore, the students who are just entering the world of employment are well-versed in this concept and understand its significance as well. Most of these students are already involved in projects that are sponsored by certain development authorities or organizations.

Open Innovation

The term open innovation was promoted by Henry Chesbrough. Chesbrough is an adjunct professor and faculty director of the Center for Open Innovation at the Haas School Business at the University of California.The term describes a paradigm that assumes that business organizations can use both external and internal ideas to advance their technology.

One of the profitable external ideas tanks is available with the students. Their fresh minds, immense interaction with the existing technology and a will to make the world better are very fruitful for implementing innovation in the business world.

Leadership

Innovators among young generation are not just changing the image of business markets. They are also changing the method of management and general workplace environments. The bureaucracy and authoritarian styles are gradually going out of the norm. The concept of leadership instead of management has become more common. Students involved in extracurricular activities have a better chance of adjusting to these newer environments. Skills like that don’t only make them responsive to good leadership but become better leaders themselves.

One of the ways open innovation can be promoted through students is crowdsourcing. Many organizations are now providing platforms for students to come together and put their insights into unique developmental projects.


One such platform is Solveo. Solveo enables talented students to connect with industries. Together, they use the resources provided to develop solutions for modem business problems. In order to motivate, Solveo also awards the open innovation and creativity of these students. The purpose of the platform also includes providing affordable innovation opportunities to local companies.

The platform is also a source of talented potential employees for these companies and to get their social responsibility efforts recognized.

Како Солвео и помогна на голема Шведска платформа за размена на рецепти да стигне до повеќе корисници?

Успешно заврши третиот Солвео натпревар. Најдено е решение како платформата MyGreatRecipes, која има повеќе од 100.000 уникатни корисници, да стигне до 450.000 корисници

Заврши третиот официјален натпревар на Солвео, стартап кој ги поврзаува младите ентузијасти кои сакаат да работат на реален проект и компаниите кои имаат потреба од иновации, на кој се бараше ефикасно решение за голема шведска компанија која го позиционира својот производ на пазарот во САД. Компанијата IMP Digital заедно со македонската софтверска компанија doXteam ја развиваат дигиталната платформа за пребарување и споделување рецепти MyGreatRecipes, која има повеќе од 100.000 уникатни корисници, а целта е до август следната година да има 450.000 корисници.

На натпреварот учествуваа 4 тимови и вкупно 18 учесници од сферата на е-бизнис, маркетинг, менаџмент, финансиски менаџмент, информатички технологии и право. Предизвикот на кој работеа студентите беше да се пронајде начин и да се изгради стратегија за зголемување на бројот на уникатни корисници, задржување на моменталните корисници, и како најефективно да се монетизира бизнисот. Бидејќи очекувањата на клиентот не само што беа достигнати, туку беа и надминати, покрај победничкиот тим беше награден и вториот тим со идејно решение кое наскоро исто така ќе биде имплементирано.

 

Како студентите го решија предизвикот?

Секој од тимовите започна со анализирање на пазарот во САД и анализирање на целните корисници и главните конкуренти. Учесниците стапија во контакт со големи американски кувари, остварија контакти со светски блогери за храна дури и со некои од американските супермаркети. Ги валидираа нивните идеи преку разговарање со бизнис професионалци и креирање на финансиски планови за реализација за нивните предлог-решенија. Дополнително ги тестираа идеите и открија можности за подобрување преку правење на анкети и интервјуа со потенцијални корисници.

На крајот на 4-неделниот интензивен проект, секој од тимовите дојде до уникатно решение и секој тим оформи различна стратегија за придовивање нови и задржување на постоечките корисници и за ефективна монетизација на бизнисот.

Што велат учесниците за Солвео?

Бруно Ризовски
Ново искуство исполнето со нови предизвици, нови знаење, забава и креативност. Благодарен што имав прилика да бидам опкружен во таква атмосфера која на секој студент буди мотивација и желба за работа. Голем поздрав до Солвео, дечките кој се грижат вашето искуство да остане незаборавно и бесценето.

Ивана Митевска
Покрај многубројните стекнати пријателства, се стекнав и со вештини кои ќе ми помогнат многу во градење на мојата идна кариера. Не само што беше одлично искуство за мене како студент, туку и ми беше настан кој ми ги отвори очите за реалниот свет надвор од факултетот.

Искуството кое го стекнав за време на овој проект за мене е бесценето. Затоа му препорачувам на секој студент кој сака нови предизвици, задолжително да се пријави!

Maртин Јовчевски
Ова ми е еден од најдрагите сертификати кои што ги имам добиено. Работата, Луѓето и се тоа што научив тука ми е бесценето. Фала ви Solveo. Дефинитивно се пријавувам пак!

Sadike Haxhiu
Во времето додека роботев во проектот, единствено Солвео на мене како студент ми овозможи да почуствувам како е да се работи вистински во тим, и како е да се работи под притисок. Ако некоjа фирма ги разбира студентите, тогаш тоа е дефинитивно Солвео.

Со веќе 3 успешни натпревари, 40 креативни работилници, повеќе од 70 учесници и повеќе од 15 понуди за работа, иновативниот стартап СОЛВЕО им овозможува на младите ентузијасти да работат на реален проект, а на компаниите да добијат пристап до отворени иновации.

Солвео е иницијатива каде преку натпревари и вмрежување, талентираните студенти се поврзуваат со компаниите за креативно решавање на модерни бизнис проблеми. Преку оваа иновативна услуга и уникатен процес, компаниите добиваат можност да дојдат до многу идејни решенија, пристап до иновации, можност да пронајдат талентирани млади лица за вработување. Истовремено студентите добиваат можност да работат на реален проблем и да се вмрежат со локална или глобална компанија.

Design Thinking Работилница со Солвео @SkopjeDesignWeek

Креативен, забавен и едукативен викенд на шестото издание на Skopje Design Week. Викенд исполнет со креативци, ентузијасти, работилници, предавања и иновативни производи. Во склоп на овој прекрасен викенд, имавме и ние чест да учествуваме со интерактивна работилница на тема Design Thinking. 

 

Design thinking се дефинира како иновативен пристап или процес преку кој креативно се пронаоѓаат решенија на проблеми и потешкотии со кои секојдневно се среќаваме. Овој метод користи user-centric или human-centered пристап каде особен акцент се дава на разбирање и градење според потребите и барањата на потрошувачите.

Преку практичната и интерактивна работилница учесниците се запознаа со методите и принципите на design thinking, и во само 90 минути креираа иновативни решенија на 3 секојдневни проблеми со кои се соочуваме. 

 

TИМ 1 - Service Design

Првата група со фокус на ‘Service Design’ го дизајнираа идеалното средно училиште.
Преку креирање на ‘customer journey’ и персона, осознавање на потреби и идентификување на проблеми во нашето секојдневие, учесниците ги осознаа главните препреки и можности за подобрување во средните училишта.

Идентификувани можности за подобрување:

- Досадни предмети
- Потребни се професори кои ги мотивираат учениците
- На часовите не се учи ништо посебно и фали интеракција

- Лош јавен превоз
 

Идеалното идно средно училиште

- Ќе има интерактивна настава каде учениците ќе учат повеќе преку практична работа и ќе се воведат повеќе активности надвор од училишната програма.
- Учениците ќе имаат можност сами да ги избираат предметите кои сакаат да ги учат, и ќе имаат можност да додадат изборни предмети според нивните интереси
- Наставата ќе нуди размена на студенти со цел учениците да се здобијат со повеќе вештини и искуства
- Поголем фокус ќе се стави на развојот на натпреварувачкиот дух и развојот на меки вештини 

-Можност за изнајмување и паркинг за точаци, и ќе нуди организиран превоз за сите ученици. 

 

 

TИМ 2 - Experience Design

Втората група со фокус на ‘Experience Design’ го дизајнираше следниот Skopje Design Week настан. Според нив, настанот ќе има поголем фокус кон вмрежувањето и работилниците, а учесниците и посетителите ќе имаат можност да добиваат информации, да се регистрираат и да се вмрежат меѓусебно и со изложувачите преку мобилна апликација.

Идентификувани можности за подобрување:

- Да има поголем број на работилници
- Можност за вмрежување и запознавање со професионалци
- Поголема интеракција со посетителите
- Подетални информации и обележување на настанот

 

Идеалниот Skopje Design Week настан

- Да има апликација преку која посетителите ќе имаат можност да се регистрираат, ќе можат лесно да ја проверат целосната програма и да си креираат лична агенда според работилниците и презентациите на кои би сакале да присуствуваат. Дополнително преку апликацијата ќе ги дознаат сите изложувачи и учесници и ќе можат да се вмрежат со нив.

- Бидејќи голем број од посетителите, го посетуваат настанот со цел да видат и да научат нешто ново, во следниот настан би сакале да има голем број на интерактивни работилници на различни теми кои ќе опфатат голем број од креативните индустрии. 

 

 

TИМ 3 - Product Design

Третата група со фокус на ‘Product Design’ го дизајнирање идеалното работно биро. Сите ние се соочуваме со истите проблеми: секогаш остануваме без батерија во лаптопот или во телефонот, а во исто време ни смета големиот број на кабли кои се заплеткуваат или ни го истураат кафето. Идеалното работно биро најпрво ќе биде всушност безжичен

полнач кој ќе го полни секој електричен апарат. Дополнително, самото биро ќе има мали фиоки во кои ќе ги чуваме ситниците како USB.

Идеалната работна маса

- Да биде во форма на грав за да биде прегледна и достапна
- Да има голем број на фиоки
- Самата маса е безжичен полнач кој ќе го полни секој електричен апарат (телефон, лаптоп, столна лампа)
- Да има вградлива столна лампа која нема да пречи
- Мали фиоки за чување на ситни додатоци (USB)

Позитивната реакција на учесниците и големиот интерес на кој наиде оваа работилница, нè поттикнаа во иднина да организираме повеќе исти работилници кои ќе ја разработуваат оваа тема.